ELEKTRİKLİ ŞOFBEN NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?
Elektrikli şofben, evlerde sıcak su ihtiyacını karşılamak amacı ile üretilmiş, anında sıcak su üreten cihazlardan şofbenin elektrik ile çalışan türüdür. Şebekeye bağlanır ve suyun ısınmasını sağlar. Gazla çalışan şofben modelleri de vardır.
Kombi ve doğalgaz olmayan evlerde bulunan elektrikli şofben, güneş enerjisi ile yazın su ısıtıp kullanılan evlerin de gözde tercihidir. Bazı modelleri banyoda kullanılan bazılarında ise evlerdeki bütün musluklara sıcak su gelmesi amacı ile kullanılabilecek modelleri vardır.
Elektrikli şofben banyoya monte edilir. Duvar fayansı matkap ile delindikten sonra elektrikli şofben kutusu duvara yerleştirilir.
Elektrikli şofben ile çalışan bir duş, su açıldığı anda çok hızlı bir su ısıtıcı görevi görür. Elektrikli şofben içinde bulunan yalıtım malzemeleri, çoğu elektrikli ürünün yapmak istediğinin tam tersini yaparak, elektrik akımını engeller. Akmakta zorlanan elektrik, ısı açığa çıkarır. Su açıldığı takdirde elektrikli şofben içinde bulunan ısıtma elemanı hızla soğuk suyun ısınmasını sağlar.
Termosifon Ne Tür Bir Su Isıtıcıdır? Nasıl Çalışır?
Termosifon, sıcak suyu üretme biçimine göre iki farklı çeşittedir.
- Sıvı veya gaz yakıt ile sıcak su elde eden bakır termosifon modelleri
- Elektrik kullanarak sıcak su elde eden elektrikli termosifon modelleri.
Termosifon, suyu istenilen sıcaklığa kadar ısıtan ve bu sıcaklıkta sabit kalmasını sağlayan bir elektrikli cihazdır. Depo içinde bulunan suyun ısıtılması, elektrikli ısıtıcı çeşitlerinde olduğu gibi bir rezistans ile yapılır. Yani termosifon suyu belirli bir zamanda ısıtır ve sıcaklığın sabit kalmasını sağlar.
Elektrikli şofben ile arasındaki en büyük fark budur. Elektrikli şofben çalıştığı anda suyu ısıtır. Termosifon ise belli bir sürede ısıtır ve tank içindeki suyu belli bir sıcaklıkta tutar. Tank büyüklüğü ise 5 litre ve 120 litre arasında değişmektedir.
Elektrikli Şofben ve Termosifon Arasındaki Farklar Nelerdir?
Elektrikli şofben ve termosifon arasındaki bariz farklardan biri şudur; ani su ısıtıcı olan elektrikli şofben modelleri bir sıcak su çıkışına sahiptir fakat termosifon birden fazla su çıkışına sahiptir. Bu sebeple termosifon evdeki bütün musluklara bağlanabilir; banyo, tuvalet, lavabo, duş ve mutfak gibi yerlere aynı anda sıcak su verebilir. Bir diğer fark ise; elektrikli şofben sürekli su temin edebilirken termosifon modelleri tank kapasitesi kadar sıcak su sağlayabilir. Kullanılan sıcak su termosifon tarafından tamamlanır fakat su gitgide soğur. Tekrar kullanabilmek için termosifon içindeki suyun ısınmasını bir süre beklemek gerekmektedir.
Yaz Aylarının Kurtarıcısı: Vantilatör
Bir enerji ile dönen çarklardan ibaret olan bir düzenek olan vantilatör, hava aktarımına yaramaktadır. Vantilatör çeşitleri ana grup olarak 3’e ayrılır;
- Radial (Santrifüj)
- Aksiyel (Eksenel)
- Karma Akışlı (Mixed Flow)
Pervane, motor ve gövde olmak üzere 3 ana parçadan oluşan vantilatör modellerindeki parçaların kullanım amacı, çalışma sıcaklığı ve akışkanın cinsine göre çeşitlilik gösterir.
Vantilatör seçerken öncelikle hangi alanda kullanılacağına ve vantilatör boyutuna karar verilmelidir. Modeller ve kullanım alanlarından bahsedecek olursak şunları söyleyebiliriz.
- Tavan vantilatörü
- Ayaklı vantilatör
- Buharlı vantilatör
- Sanayi tipi vantilatör
Ayaklı vantilatör çeşitleri, endüstri ve sanayi sektöründe de sıklıkla tercih edilir.
Ayaklı vantilatör modellerinin üretiminde kullanılan farklı ayak çeşitleri vardır. Ayak kısmı tekerlekli ya da sabit olabilen ayaklı vantilatör çeşitleri için sizin için en kullanışlı olanı Azall üzerinden seçebilir, tek tıkla evinize gelmesini sağlayabilirsiniz. Farklı vantilatör modellerine bakıp, uygun fiyat seçenekleri ile kıyaslayıp ulaşabileceğiniz ayaklı vantilatör modelleri için Azall yanınızda. Çeşit çeşit vantilatör modelleri tek tıkla kapınızda….